Cryptomunten vormen geen directe bedreiging voor de financiële stabiliteit in de wereld. Dat stelt topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens haar is er vaak aandacht voor de risico’s en andere nadelen van bijvoorbeeld de bitcoin. De voordelen van digitale valuta’s moeten evenwel niet worden vergeten, vindt Lagarde.

Zo maken cryptomunten het mogelijk om zeer snel grensoverschrijdende betalingen te doen. De technologie achter deze munten kan ook helpen om financiële markten efficiënter te laten werken. En met diezelfde technologie moet het tevens mogelijk zijn om allerlei vertrouwelijke data op een veilige manier op te slaan, somt Lagarde op.

Dat laatste is bijvoorbeeld interessant voor bedrijven in de gezondheidszorg. En in opkomende economieën kan dit volgens Lagarde weer helpen bij het garanderen van eigendomsrechten en het creëren van een gunstig investeringsklimaat.

Wel toezicht nodig

Dit alles neemt niet weg dat toezichthouders en beleidsmakers alert moeten blijven, aldus de IMF-topvrouw. Vergelijkingen met bijvoorbeeld de zeventiende-eeuwse tulpenmanie en de recentere dotcombubbel zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Volgens Lagarde is het onvermijdelijk dat veel van de huidige meer dan 1600 verschillende cryptomunten niet zullen overleven. Dat dit waarschijnlijk niet voor hele grote problemen zorgt komt eigenlijk alleen doordat de banden tussen de cryptomunten en de rest van het financiële systeem nog uiterst beperkt zijn.

Iets om in het achterhoofd te houden is volgens haar dat al die digitale valuta's veelal privaat geregeld zijn, niet door overheden. Dat maakt het voor centrale banken lastiger om in grijpen als er iets misgaat. Lagarde vindt het daarom het onderzoeken waard of centrale banken zelf ook niet met een soort eigen cryptomunten kunnen komen. Dit vraagstuk zal het IMF binnenkort nog behandelen in een rapport.

Uiteindelijk moeten cryptomunten het vertrouwen winnen van zowel consumenten als autoriteiten, stelt Lagarde. ,,Omdat cryptomunten geen grenzen kennen, is internationale samenwerking daarbij essentieel.''